Visvairāk īpašuma apdrošināšanas jomā piesaka ūdensvada avāriju radītos zaudējumus

Pēc apdrošināšanas sabiedrības ERGO datiem redzams, ka īpašuma apdrošināšanas segmentā visbiežāk piesaka ūdensvada avāriju izraisītos zaudējumus. Par šāda veida avārijām izmaksā apmēram pusi no visām atlīdzībām. Ūdensvada avārijas notiek, kad neaiztaisītu ūdens krānu, plīsušu cauruļvadu vai kanalizācijas cauruļvadu plīsuma dēļ tiek appludināts mājoklis.

Otrs biežākais pieteikto zaudējumu veids (27% no visiem pieteikto zaudējumu veidiem) ir trešo personu prettiesiska rīcība, arī zādzības un vandālisms.

Turpretī ugunsnelaimes notiek retāk nekā ūdensvadu avārijas, taču nodara īpašumam lielākus zaudējumus. Ugunsgrēkā zaudējumi parasti sasniedz lielus apmērus. Ir gadījumi, kad īpašums bojāts neglābjami, un tas sekmējis atsevišķu ļaunprātīgu dedzināšanas gadījumu īstenošanu. Šādi gadījumi bija biežāk, kad valstī bija ekonomiskā lejupslīde. Tādējādi cilvēki plānoja ar saņemto apdrošināšanas atlīdzību nomaksāt kredītsaistības.

Taču šobrīd ļaunprātīga dedzināšana tiek konstatēta retāk – informē kompānijas „ERGO” Īpašuma apdrošināšanas departamenta direktors Ritvars Heniņš. Viņš arī stāsta, ka pēdējo 5 gadu laikā lielākā summa, ko izmaksāta privātajā sektorā, ir 97 336 latu. To izmaksāja nodegušas jaunbūves atjaunošanai, kas bija nodegusi pilnībā. Komercīpašuma segmentā lielākā izmaksātā atlīdzība bija 600 000 latu tirdzniecības centra atjaunošanai, kas bija iznīcināts ugunsgrēkā. Vidējā apdrošināšanas atlīdzība, ko izmaksā par ugunsgrēkā cietušu privātīpašumu, ir 5259 lati, bet par komercīpašumu – 26 181 lats.

Pagājušajā gadā „ERGO” īpašuma apdrošināšanas atlīdzībās izmaksāja 878 487 latus kopumā 728 klientiem. Lielākā apdrošināšanas atlīdzība privātajā segmentā 2011.gadā izmaksāta 53 257 latu apmērā par ugunsgrēkā nopostītu jaunbūvi Jūrmalā, bet komercīpašuma segmentā lielāko apdrošināšanas atlīdzību izmaksāja par ugunsgrēka radītajiem bojājumiem kādam industriālam objektam Ventspilī – 158 716 latu apmērā. Visvairāk apdrošināšanas gadījumi ir Rīgā un tās apkārtnē, bet no reģioniem īpašumu apdrošināšanas atlīdzības visvairāk izmaksātas Kur